Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Ποιοί «παίζουν» στη Νότια Ρόδο


«Άσπρος καμβάς» όπου σχεδιάζουν τουριστικού, και ενεργειακού χαρακτήρα επενδύσεις παραμένει η περιοχή της Νότιας Ρόδου, καθώς οι αχανείς εκτάσεις προσελκύουν πλήθος επενδυτών. Αυτήν την στιγμή στην περιοχή κατασκευάζονται υπερπολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες και μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι «παζαρεύουν» με την ΚΕΔ την ανάπτυξη ΑΠΕ. Το «φιλέτο» συνολικής έκτασης τουλάχιστον 80 χιλιάδων στρεμμάτων, της ευρύτερης περιοχής του Πρασονησίου,  θα βρεθεί επίσης, στην πρώτη γραμμή του προγράμματος αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας , το επόμενο διάστημα. Στο μεγάλο ενδιαφέρον της περιοχής, ιδιαίτερη μνεία έκανε και ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης που βρέθηκε στη Ρόδο.
Υπερπολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες
«Πιστεύω ότι αξίζει να επενδύσει κανείς στη Νότια Ρόδο. Η Νότια Ρόδος είναι μια περιοχή που συνδυάζει με τον καλύτερο τρόπο, φυσικές και αρχαιολογικές ομορφιές. Η επένδυση του σίγουρα θα είναι επιτυχημένη. Νομίζω ότι ακόμα και σήμερα υπάρχουν πολλές επενδυτικές ευκαιρίες. Το μέλλον ανήκει στη Νότια Ρόδο. Τα επόμενα χρόνια θα είναι ακόμα καλύτερα. Ο τόπος μας έχει όλες τις προϋποθέσεις για να προσελκύσει πολλούς και σοβαρούς επιχειρηματίες» δηλώνει στην «Δράσις» ο αντιδήμαρχος (πρώην δήμαρχος) Μανώλης Σαββής. Ύστερα από μια περίοδο στατικότητας οι τοπικοί επιχειρηματίες καθώς και όμιλοι που δραστηριοποιούνται στη Ρόδο, ξεκίνησαν την κατασκευή εντυπωσιακών ξενοδοχειακών μονάδων στην ευρύτερη περιοχή.  Γ. Χατζηλαζάρου, Κ. Μήτσης, Γ. Μαυρομάτης, Κ. Κωνσταντινίδης - Γ. Χατζηκωνσταντίνου  κτίζουν η ολοκληρώνουν   υπερπολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες στο ανάγλυφο των ακτών. Οι νέες μονάδες μεταφέρουν τον πλούτο στην περιοχή, δίνοντας δυναμική και στην διαδικασία επαναπατρισμού εκατοντάδων ΝοτιοΡοδιτων που εγκατέλειψαν τις εστίες τους για το βόρειο τρίγωνο.  Άνθρωποι που συνέβαλαν  στο τουριστικό θαύμα της Ρόδου επιλέγουν την Νότια Ρόδο για να απλώσουν τις επενδύσεις τους.
ΑΠΕ κοντά στο νέο εργοστάσιο
Πέραν από την κατασκευή του εργοστάσιου της ΔΕΗ στην Νότια Ρόδο ιδιαίτερο ενδιαφέρον επιδεικνύουν για την περιοχή και εταιρείες που ειδικεύονται στην τεχνολογία ηλιοθερμικών πεδίων. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιογραφικές πληροφορίες  διερευνητικές επαφές έχει ο Μιχάλης Μπουτάρης, γιος του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη. Ο κ. Μπουτάρης φέρεται να έκλεισε συμφωνία με την Motor Oil του Βαρδή Βαρδινογιάννη για την υλοποίηση ενός από τα μεγαλύτερα projects κατασκευής ηλιοθερμικού πάρκου στην Νότια Κρήτη. Το έργο, το οποίο θα έχει ισχύ 38 MW, θα εδρεύει στο Λασίθι, κοντά στην περιοχή, όπου βρίσκεται η μονάδα της ΔΕΗ, που καίει μαζούτ στον Αθερινόλακκο.   Ανάλογη επένδυση φιλοδοξεί να στήσει και στην Ρόδο καθώς το κόστος θα είναι μηδενικό για το δίκτυο σύνδεσης. Από το αρχείο αιτήσεων της ΡΑΕ προκύπτει ότι, πράγματι, στις 10 Ιουνίου 2009, η εταιρεία NYR-MOH κατέθεσε την υπ' αριθμόν Γ-03926 αίτηση για την κατασκευή ηλιοθερμικής μονάδας ισχύος 50 MW στη θέση Χώραφος Κατταβιάς. Μάλιστα, για την υλοποίηση του έργου, ζητείται από την ΚΕΔ έκταση 2.500 στρεμμάτων στη συγκεκριμένη περιοχή. Οι πληροφορίες λένε ότι υπήρξε εμπλοκή λόγω της ΚΕΔ που θέλει η ίδια να διαπραγματευτεί την αξιοποίηση του συγκεκριμένου φιλέτου, καθώς και άλλη κοινοπραξία επιθυμεί την εγκατάσταση της εγγύς του νεου εργοστασίου της ΔΕΗ.    Στην ίδια περιοχή, Χώραφος Κατταβιάς, η Sustainable Solar Thermal, κατέθεσε αίτηση στη ΡΑΕ στις 10 Απριλίου 2009, με αριθμό πρωτοκόλλου Γ-03871 για την κατασκευή ακόμη μεγαλύτερης μονάδας ισχύος 60 MW. Η συνολική ισχύς των δύο επενδυτικών σχεδίων, εφ' όσον υλοποιηθούν θα είναι 110 MW, όταν η ισχύς του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο θα είναι 115,5 MW. Να σημειωθεί ότι στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν ήδη εγκατεστημένα και δυο αιολικά πάρκα.
Σε διαδικασίες fast track
Τα συγκεκριμένα ακίνητα είχαν επιλεγεί εδώ και μήνες από την κυβέρνηση για αξιοποίηση, καθώς πρόκειται για εκτάσεις με τεράστια γεωγραφικά και τουριστικά προνόμια, ενώ το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό τους είναι ότι είναι «καθαρά». Δεν είναι δηλαδή μπλεγμένα με διεκδικήσεις κι άλλα προβλήματα. Υπάρχουν κάποια θέματα που πρέπει να λυθούν, ωστόσο, πηγές από την Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου, επισημαίνουν ότι «έχουμε υπερβεί τα νομικά εμπόδια, καθώς και τα πολιτικά προβλήματα. Και εννοούμε την άρση των προβλημάτων που μας δημιουργούσαν οι τοπικές αυτοδιοικήσεις, αλλά και προσφυγές σε δικαστήρια».
Εκτιμούν δηλαδή στην ΚΕΔ και την κυβέρνηση ότι όποια προβλήματα υπάρχουν μπορούν να επιλυθούν με ταχύτατες διαδικασίες, κάνοντας χρήση φυσικά και το νόμο για το fast track. Η συνολική έκταση των δημοσίων ακινήτων στο Δήμο Νότιας Ρόδου είναι 80.000 στρέμματα. Το ακίνητο περιλαμβάνει εκτεταμένη περιοχή του νότιου τμήματος του νησιού, όπως και τη νησίδα «Πρασονήσι». Για το ακίνητο έχουν εξεταστεί προτάσεις αξιοποίησης, βασιζόμενες στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής, με επίκεντρο τη δημιουργία ενός σύγχρονου Κέντρου Ιστιοσανίδας, συναφών υποδομών και με δυνατότητα ανάπτυξης τουριστικών εγκαταστάσεων, εναλλακτικών μορφών τουρισμού (ιαματικό, αθλητικό, οικοτουριστικό κ.λπ.), γηπέδων γκολφ, νέου αεροδρομίου, μαρίνας κ.λπ.

ΠΗΓΗ: idrasis.gr - Η ΔΡΑΣΙΣ ΟΝ LINE